Home > Life style > Ovo voće treba da jedemo zimi!

Ovo voće treba da jedemo zimi!photo: ethno gym

Zimi smo nekako navikli na citrusno voće. Ali, ono nije jedino koJe bi trebalo da jedemo u ovo doba godine.

Evo koje još voće bi trebalo da jedemo kada je zima.

Jabuke

Najčešće uzgajano voće, kod nas prepoznato kroz različite sorte. Jabuka je bogata pektinima i salicilnom kiselinom te je odličan čistač krvi. Idealna je za sprečavanje konstipacije, a kuvana kao kompot ili rendana, zaustavlja dijareju. Obiluje različitim mineralima, a od vitamina sadrži A, B1, B2, B3, B6, C i E.

Kruške

Kruška sadrži mnogo vode i biljnih vlakana. Bogata je vitaminima A i K, koji omogućava pravilnu koagulaciju krvi. Kruška ima diuretična, digestivna i blago laksativna svojstva.

Grožđe

Sadrži mnogo kalijuma i voćnih kiselina. Ovim podstiče mokrenje, dobar rad creva, a time i izbacivanje otrova. Flavonoidi iz grožđa mogu sprečiti bolesti srca i krvnih sudova. Sok od presnog grožđa je veoma hranljiv i lekovit napitak koji ima pozitivan uticaj na zdravlje jetre. Dijabetičari treba da vode računa o količini i sorti unetog grožđa.

Mandarine

Uglavnom su dostupne tokom decembra i januara. Naučnici sa jednog univerziteta su ustanovili da ljudi koji pate od hroničnog virusnog hepatitisa, mogu da smanje rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od sveže mandarine. Jedna mandarina obezbeđuje do 80% dnevnog unosa vitamina C, koji uništava slobodne radikale i jača imuni sistem. Bogata je antioksidansima koji pospešuju snižavanje LDL (lošeg) holesterola. Dobar su izvor biljnih vlakana, koja podstiču duži osećaj sitosti.

Limun

Može se nazvati i superhranom. Štiti od velikog broja bolesti, zahvaljujući bogastvu hranljivih materija kao što su: bioflavonoidi, pektin, folna kiselina, vitamini A, B1, B6 i C, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan. Kombinacija hranljivih materija u limunu povoljno deluje na rad jetre, creva, želudca, imunog, nervnog i kardiovaskularnog sistema.

zdravljeMožda vas i ovo interesuje
Japanci imaju najmanju smrtnost od Covid-19, a sve zbog jednog moćnog elementa
Humanost za najugroženije penzionere
Predlozi za savršenu slavsku trpezu
Zašto je jod ključan za imunitet?

Ostavi komentar