Home > Zdravlje > Ovo sigurno niste znali- jod pomaže kod gripa i prehlade!

Ovo sigurno niste znali- jod pomaže kod gripa i prehlade!

///
Komentari su isključeni


foto: Shutterstock

Počinje sezona gripa i prehlada. Preti li nam istovremeno talas korone i gripa? Ima li razloga za zabrinutost? Kako spremno sačekati sezonu virusa?  

Ne možemo uvek da izbegnemo viruse, ali treba da brinemo o sebi i uradimo sve što možemo da do zaraze ne dođe. Lekari preporučuju dodatnu brigu o zdravlju, zdravu i redovnu ishranu, dovoljan unos tečnosti i šetnje. Veoma je važno unošenje vitamina, minerala i drugih elemenata presudnih za imunitet. Unos minerala je najbolji  putem hrane i pića. Takav unos je mnogo korisniji nego kada se koriste suplementi.

foto: Shutterstock

Odavno je poznato da je jod neophodan za pravilno funkcionisanje našeg organizma, ali ono što ne znaju svi, jeste da je jod mineral koji ubija bakterije i viruse.

Zato je upravo sada pravi momenat da ojačamo i sačuvamo imuni sistem unošenjem dovoljnih dnevnih količina joda.

Dr Garry Warren, glavni istraživač prestižne američke kompanije SAIC u svom radu objavljenom u publikaciji Research Gate, ukazao je da dnevni unos maksimalno preporučenih količina joda dovodi do apoptoze- ćelijske smrti ćelija zaraženih virusom, sprečavajući njegovo dalje širenje.

Na ovaj način možemo da zaštitimo sebe jednostavno povećavanjem dnevnog unosa joda na  30 mcg/kg u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije – WHO.

Naše telo ne proizvodi jod, nego ga trebamo unositi hranom i vodom.

Joda ima najviše u morskim plodovima, naročito algama.