Home > Lokalna samouprava > Opština Knjaževac najbolje rangirana u Jugoistočnoj Srbiji

Opština Knjaževac najbolje rangirana u Jugoistočnoj SrbijiProgram Swis PRO, koji podržava Vlada Švajcarske, a u kome učestvuje i opština Knjaževac, uradio je istraživanje o trenutnom stanju eUprave u Srbiji. Rezultati su pokazali da je u Jugoistočnoj Srbiji najbolje rangirana opština Knjaževac.

Kako bi u narednom periodu pružio podršku jedinicama lokalne samouprave u uvođenju eUprave, program Swiss PRO,  sproveo je od avgusta do decembra 2018. godine sveobuhvatno istraživanje o trenutnom stanju eUprave i eUsluga koje lokalne samouprave pružaju građanima i privredi, na reprezentativnom uzorku od 60 jedinica lokalne samouprave u Srbiji.

Kroz istraživanje, koje je sproveo Development Consulting Group iz Beograda, posmatrali su se indikatori koji se odnose na pružanje elektronskih usluga, kapacitet i spremnost opština za realizaciju eUsluga, informatičku pismenost, percepciju i zadovoljstvo korisnika i korisnica uslugama eUprave.

Nalazi istraživanja govore da je eUprava najrazvijenija u Vojvodini, sledi region Šumadije i Zapadne Srbije, dok je region Jugoistočne Srbije uopšteno gledano, region sa nižim stepenom razvijenosti eUprave u poređenju sa prethodna dva. Tako je najbolje ocenjena lokalna samouprava iz Vojvodine, Zrenjanin sa približno 68% ispunjenih indikatora, dok je u regionu Šumadije i Zapadne Srbije, najbolji rezultat ostvario Novi Pazar, sa približno 60% saglasnosti sa zadatim indikatorima, što je tek par procenata više od najbolje rangirane opštine u regionu Jugoistočne Srbije – Knjaževca, sa 56,9%.

Program će rezultate i nalaze istraživanja koristiti za pripremu javnog poziva za projektne predloge, i upravo kroz javni poziv pokušati da odgovori na potrebe opština i da ih podrži u daljem razvoju eUsluga i uvođenju eUprave.

Javni poziv za podršku jedinicama lokalne samouprave  u jačanju kapaciteta za unapređenje eUprave, biće objavljen u julu 2019. godine. Program Swiss PRO će podržati do 40 lokalnih samouprava za unapređenje tehničke i tehnološke osnove za unapređenje eUprave i pružanje eUsluga građanima, kroz dodelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme i pružanje tehničke podrške za razvoj i uspostavljanje interne funkcionalne upravljačke strukture. Javni poziv biće namenjen gradovima i opštinama iz područja delovanja programa koji obuhvata dva regiona Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Izvor: knjazevacinfo.rsOstavi komentar