Home > Društvo > Od sutra počinje digitalna nastava za osnovce i srednjoškolce

Od sutra počinje digitalna nastava za osnovce i srednjoškolcephoto:Profimedia


Za sve osnovce obrazovni sadržaji biće emitovani na RTS 3, a svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS Planeta.

Za učenike srednjih škola nastavne jedinice i teme biće dostupne na platformi RTS Planeta. Obaveza srednje škole je da na svom sajtu postavi baner sa svim linkovima na kojima se može pristupiti lekcijama i platformama za učenje.

Za učenike osnovnih škola, počev od sutra od osam sati, šest dana u nedelji biće emnitovan posebno pripremljeni i adaptirani obrazovni sadržaj u skladu sa propisanim planom i programom nastave i učenja, navodi se u uputstvu koje je Ministarstvo prosvete sinoć uputilo svim školama.

Za niže razrede osnovnih škola emitovaće se časovi srpskog, matematike i sveta oko nas, a za više razrede osnovne škole – srpskog, mnatematike, istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Časovi će biti emitovani na RTS 3, prema rasporedu po razredima koji će dan pre emitovanja biti dostupni na sajtu MInistarstva prosvete(www.rasporednastave.gov.rs).

Za sve učenike od prvog do sedmog razreda emitovaće se obrazovni sadržaj u blokovima od po dva časa dnevno.

Za učenike osmog razreda emitovaće se edukativni sadržaj u blokovima od po tri časa dnevno, od kojih će dva uvek biti srpski jezik i matematika, a treći čas jedan od predmeta koji se polažu na završnom ispitu.

Kako je navedeno u uputstvu školama, u slučaju da intermnnet nije dostupan svim učenicima, obaveza je direktora i odeljenskih starešina da raspored časova koji će biti emitovan na RTS 3 redovno objavljuju na mestu koje je direktno dostupno učenicima i roditeljima.

Mesta na kojima može biti istaknut raspored su : ulaz škole, spoljašnja oglasna tabla. Raspored časova može se prosleđivati i putem SMS poruka i društvenih mreža.

Obaveza škole je, takođe, da se na školski sajt postavi baner sa linkom ka sajtu www.rasporednastave.gov.rs i ka obaveštenjima koji se odnose na emitovanje časova na RTS 3.

Svi emitovani časovi biće dostupni na platformi RTS Planeta, gde se mogu naknadno i više puta pregledati, istog ili narednog dana. Operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje.

Ukazuje se na potrebu da, osim sadržaja koji će biti emitovan na RTS 3 i RTS Planeti, nastavnici osnovnih i srednjih škola, da koriste dostupne digitalne udžbenike i sadržaje na način koji omogućava učenje na daljinu.

Navodi se da su nastavnicima i učenicima osnovne i srednje škole na raspolaganju veliki broj on-line platformi kao što su Viber, Zoom, Microsoft Teams.

Dodatne informacije u vezi da učenjem na daljinu, kao vidom podrške nastavi, roditelji mogu dobiti pozivom na broj telefona 011/735 05 57.
izvor: novosti.rs


Možda vas i ovo interesuje
Tehnicka skola Knjazevac
Konkurs za upis u srednje škole

Ostavi komentar