Home > Life style > Najbolji način da poboljšate funkcije mozga: Plivanje oslobađa endorfin

Najbolji način da poboljšate funkcije mozga: Plivanje oslobađa endorfinU ovim tmurnim zimskim danima raspoloženje nam svima opada, a poneke od nas obuzimaju i sumorne misli, pa nam dođe da utonemo u zimski san, što nije za čuđenje, ako znamo da čovekom upravljaju određeni hormoni, koji se ne luče jednako u svim godišnjim dobima.

photo: shutterstock

Najvažniji hormon koji nas čini vedrim, energičnim i optimističnim je endorfin, koji je poznat i kao hormon sreće, jer podstiče euforiju i oslobađa nas stresa. Leti ga svi manje-više lučimo jer se više krećemo i boravimo na otvorenom, uživajući u sunčanim danima, a zimi možemo da ga proizvedemo uglavnom na dva načina: jedući čokoladu ili vežbajući.

Čokolada prija ali goji, a naporno vežbanje retko je kome omiljena aktivnost, pa se kao treće, a po mnogima i najbolje rešenje, nameće – plivanje. Odlukom da tri puta nedeljno odete na neki zatvoreni bazen, učinićete puno ne samo za telo, nego i za psihu, ali i mozak. Osim što ćete u toku i posle ovog sporta biti odlično raspoloženi i imati više energije i volje za ostale aktivnosti, pokreti u vodi poboljšaće i vaše mentalne sposobnosti.

Ovoj tezi ide u prilog i istraživanje univerziteta u Tokiju, u kome je učestvovalo 3.600 ispitanika oba pola i svih uzrasta. Oni su plivali tri puta nedeljno tri meseca, a rezultati su iznenadili ispitivače, jer nije bilo apsolutno nijednog učesnika koji nije rekao da mu je ova aktivnost poboljšala raspoloženje, a čak 97 procenata nastavilo je da pliva i nakon toga. Osim što su se svi osećali psihički bolje, kod ispitanika su uočene i poboljšane funkcije mozga. Testovi pre i posle pokazali su znatno bolje pamćenje, jer plivanje poboljšava protok krvi u mozgu. Osim toga, ovaj sport utiče i na razvoj novih neurona u mozgu, najviše u delu hipotalamusa.

Razvijaju se i nova nervna vlakna, s obzirom na to da plivač koristi obe hemisfere mozga kako bi se brže kretao kroz vodu i održavao ravnotežu. Ova saznanja još jednom su potvrđena testiranjem učesnika, a studenti i đaci pohvalili su se znatno boljim rezultatima na ispitima, dok su zaposleni prijavili bolji učinak, ali i raspoloženje na svojim radnim mestima. Pored poboljšanog telesnog zdravlja i gubitka pokojeg kilograma, ovo je bila više nego dovoljna motivacija da plivanje ostane sastavni deo života većine ispitanika. Pa, ako mogu Japanci, zašto ne bismo mogli i mi!

Goran JovanovićMožda vas i ovo interesuje
Korona virus izaziva upalu pluća, jod je pobeđuje
Jod poboljšava liniju, poboljšava raspoloženje i ubija viruse
skola-plivanja
Posle dvogodišnje pauze ponovo se organizuje ŠKOLA PLIVANJA!
Jod – najbolji saveznik u borbi protiv upale pluća

Ostavi komentar