Home > Društvo > Lekari gosti na žurci na Keju, mladima dele maske i upozoravaju na rizik od korone

Lekari gosti na žurci na Keju, mladima dele maske i upozoravaju na rizik od koroneNa keju kraj Nišave i dalje se okuplja veliki broj mladih i pored toga što iz Štaba za vanredne situacije kažu da je to rizično zbog širenja virusa korona. Zato su mlade počeli da obilaze lekari, a član Štaba Žarko Ranković kaže da im dele maske i pokušavaju na pristupačan način da im objasne da i oni mogu da obole i da je važno da poštuju mere.

photo: juzne vesti

photo: juzne vesti

Iako je okupljanje više od 10 ljudi zabranjeno i na otvorenom i mere su pooštrene, nišavski kej i ovog leta je poput velikog noćnog kluba. Mnogo mladih se tamo okuplja i pored apela da je to rizično za širenje korone, a naš fotograf je gužve zabeležio i sinoć. Svi su bez maske i u većim grupama.

I Štab za vanredne situacije u Nišu je procenio da je to rizik i zato najavio da će mladi svake večeri imati goste na žurci.Iako je okupljanje zabranjeno, ali i rizično, mladi svake večeri ispune kej na Nišavi.

Ekipe lekara i psihologa Studentske poliklinike i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, potpomognute volonterima, već su počele edukativne razgovore sa mladima na keju, i sa tom aktivnošću nastaviće se i narednih večeri. Cilj je da se mladima ukaže na opasnosti zbog nenošenje maski i masovnih okupljanja po njihovo, ali i po zdravlje ostalih sa kojima su u svakodnevnom kontaktu – navode u saopštenju.

Iako je okupljanje zabranjeno, ali i rizično, mladi svake večeri ispune kej na Nišavi. Jedan od članova Štaba, doktor Žarko Ranković kaže da nišavski kej tokom večeri obilaze uglavnom mladi lekari, koji pokušavaju da na pristupačan način upozore okupljene da je to opasno i dele im maske.

Bez metode prisile, prinude, pretnji, nego na jedan pristupačan način da im se ukaže na značaj nošenja maski i nažalost da se i mladi razboljevaju – ističe Ranković.

photo: Vanja Keser

photo: Vanja Keser

Iako je okupljanje zabranjeno, ali i rizično, mladi svake večeri ispune kej na Nišav.Ranković kaže da je u Nišu situacija značajno bolja, prema onome što može da vidi na terenu, jer sve više Nišlija nosi masku i poštuje fizičku distancu. Njegova preporuka je i da što češće peru ruke i koriste dezinfekciona sredstva.

I izveštaji inspekcijskih službi su dobri, kažu da se sprovode mere. Očekujem poboljšanje i duboko sam uveren da će sve ove mere veoma brzo, već sledeće nedelje, dati značajno poboljšanje epidemiološke situacije i smanjenje broja novozaraženih – dodaje Ranković.

Štab za vanredne situacije takođe ne saopštava koliko je Nišlija pozitivno na koronu, a njihova ocena trenutne situacije je, kako navode, takva da ne dozvoljava opuštanje.

izvor:juzne vestiMožda vas i ovo interesuje
Japanci imaju najmanju smrtnost od Covid-19, a sve zbog jednog moćnog elementa
Pacijent pobegao iz niške kovid bolnice, policija ga pronašla
Spremite organizam za drugi talas koronavirusa

Ostavi komentar