Home > Nekategorizovano > DORUČAK JE NAJVAŽNIJI OBROK: Evo šta JESTE, a šta NIJE dobro da jedete!

DORUČAK JE NAJVAŽNIJI OBROK: Evo šta JESTE, a šta NIJE dobro da jedete!Svi znamo da kako nam počne dan tako će biti dok ne legnemo da spavamo. I naš organizam sigurno pravi razliku između kafe i cigarete i zdravog doručka

Salad from chopped eggplant, squash and carrots

Ako želite zdravo da se hranite, pre svega morate da imate zdrav doručak, jer je to svakako najvažniji obrok. Zato vam donosimo pregled namirnica koje bi trebalo da budu deo vašeg doručka.

Ništa bez žitarica

Ako želite da budete zdravi i puni energije, žitarice moraju biti integralne, odnosno, od celog zrna. Jedno naučno istraživanje pokazalo je da žitarice u doručku, poput ovsenih pahuljica, pomažu da imate bolju koncentraciju. Dakle, umesto rafinisanih žitarica od kojih se sastoje razna peciva, palačinke i ostale popularne namirnice, za doručak birajte integralne žitarice. Zdravije su, a pomoći će i da postignete vitku liniju.

Proteini su dobrodošli, ali u manjim količinama

Proteini su važan deo zdravog doručka jer, između ostalog, daju osećaj sitosti, što čoveku omogućava da izdrži bez hrane do ručka. Dakle, malo proteina u doručku u obliku mleka, jogurta, jaja ili putera od kikirikija nije loša ideja, ali ne treba preterivati. Ako preskačete proteine u doručku, imaćete potrebu da ih nadoknadite u idućim obrocima, a to nije baš najpametniji izbor. Zato, neka se nađu kao deo doručka.

 

set of aromatic Indian spices and condiments on wooden retro background

Probiotički jogurti najpametniji su izbor

Bilo bi dobro da u doručak uvrstite i probiotike. Na osnovu istraživanja koje su sproveli istraživači sa univerziteta “College Cork”, probiotički jogurti jedni su od najzdravijih prehrambenih proizvoda koje možete da nađete na tržištu. Poslednja istraživanja dokazuju da probiotici mogu delovati čak i kao lek, a i za regulisanje telesne težine. Možete ih konzumirati tako što ćete njima preliti integralne žitarice. Na taj način ćete dobiti zdrav i ukusan doručak.

Voće je obavezno

Jako je dobro da u svoj doručak uključite i voće. Naravno, te namirnice možete uključivati i u druge obroke jer su izuzetno zdrave. Voće obiluje vitaminima i vlaknima koja pomažu da se do ručka zadrži osećaj sitosti pa nema potrebe za prejedanjem. Možete, na primer, da doručkuje ovsene pahuljice, a u njih dodajte narendanu jabuku ili bobičasto voće. No, neka istraživanja pokazuju da je ujutro najbolje pojesti samo voće bez ikakvih dodataka jer tada naš organizam uzima ono najbolje iz voća.Ostavi komentar