Home > Life style > Američki naučnici otkrili: Na smanjenje prenosa Covid-19 i smrtnost utiče jedna stvar

Američki naučnici otkrili: Na smanjenje prenosa Covid-19 i smrtnost utiče jedna stvarDok se ceo svet sprema za jesenji talas pandemije Covid-19, a naučnici širom sveta rade na rešenju, revolucionalno otkriće stiglo je iz Amerike o metodama smanjenja prenosa virusa i smrtnosti i to samo zahvaljujući jednom moćnom elementu. 
photo: Schutterstock

photo: Schutterstock

Dr Geri Voren (Garry Warren), glavni istraživač prestižne američke kompanije SAIC u svom radu “Unos joda za smanjenje prenosa Covida-19 i smrtnosti od Covida-19” objavljenom u publikaciji “Risrč gejt” (Research Gate), ukazao je da dnevni unos maksimalno preporučenih količina joda dovodi do apoptoze- ćelijske smrti ćelija zaraženih virusom, sprečavajući njegovo dalje širenje.
Dnevnim unosom od 1,5 do 2,4 miligrama po osobi (u zavisnosti od telesne težine), kako je ustanovljeno, pojačava se spremnost organizma za borbu protiv Covida-19. Što više ljudi podigne unos joda na maksimalno preporučeni nivo, značajno se smanjuje mogućnost prenosa Covida-19, a samim tim i smrtnost.
Tajland, Filipini i Vijetnam su već počeli da koriste jod za specifičnu dodatnu zaštitu medicinskog osoblja pored neizbežnih maski, skafandera i rukavica.
Joda najviše ima u algama, morskoh ribi i kuhinjskoj soli.
autor: Goran Jovanović


Možda vas i ovo interesuje
Korona virus izaziva upalu pluća, jod je pobeđuje
Jod poboljšava liniju, poboljšava raspoloženje i ubija viruse
Jod – najbolji saveznik u borbi protiv upale pluća
JOD MOĆAN MINERAL PROTIV UPALE PLUĆA

Ostavi komentar