Home > Dešavanja > 17. maj – Dan Opštine Knjaževac


Knjaževac
833. godine je datum kada je posle 437 godina na ovim prostorima zbačena turska vlast, njen feudalni poredak i datum koji će značiti veličanstvenu kapiju kroz koju će Gurgusovac zakoračiti u budući razvoj u okviru svoje matice Srbije i zajedno sa njom u tokove razvoja civilizacije Evrope u XIX i XX veku.

photo: Knjazevac

Kako se Turci nisu protivili Miloševoj regularnoj vojsci predali su se 17. maja i po svom izboru jedni otišli u Pirot, a drugi u Niš. Srbi su tada preuzeli šanac Gurgusovačke kule, što je značilo da je Knjaževac, tada
Gurgusovac, zauvek bio oslobođen od Turaka.
Društveno–istorijski i ekonomski posmatrano, ovaj datum znači prekretnicu u razvoju Gurgusovca, od 1859. godine Knjaževca i okoline. Već u leto 1833. godine knez Miloš će ovde uspostaviti prve redove nove civilne vlasti, upravu, posle čega će Gurgusovac početi ubrzano da se razvija na ekonomskom, prosvetnom i kulturnom planu. Godine 1835. otvorena je prva osnovna škola, izgrađena crkva, potom bolnica, pošta, gimnazija i dr. ustanove, koje će mu dati atribut važnog administrativnog, privrednog i kulturnog centra.
Istorijski gledano ovaj datum predstavlja finale jednog velikog oslobodilačkog narodnog pokreta usmerenog ka oslobođenju od Otomanskog imeperijalizma, čime je odbranjeno srpsko nacionalno biće naroda ovog kraja.
Na svoj praznik, Dan opštine – Knjaževac se predstavlja na televiziji Happy.
Danas, od 11 do 14 časova, svoje običaje, tradiciju, turističke, privredne i razvojne potencijale predstaviće opština Knjaževac u emisiji ,,Prelo u našem sokaku’’.
Kroz tročasovni mozaik, posvećen isključivo opštini Knjaževac, gledaoci će biti u prilici da saznaju zašto je knjaževačka opština najlepša destinacija na istoku Srbije.


Možda vas i ovo interesuje
OO SNS Knjaževac dao podršku Vučiću
Rekonstrukcija transportnog cevovoda u Knjaževcu
Humanost za najugroženije penzionere
Mineral koji tera viruse

Ostavi komentar